J. HRDLIČKA: KSS je jediná strana, ktorá prináša skutočnú zmenu

23.02.2012 Bratislava

Bratislava 22. februára (TASR) - Predčasné parlamentné voľby vníma ako šancu na reparát. Slabý volebný výsledok z roku 2010 odôvodňuje aj vplyvom a ignoráciou zo strany médií. Predseda KSS Jozef Hrdlička v predvolebnom rozhovore pre TASR tvrdí, že strana tohto typu má budúcnosť a jej myšlienkový potenciál obrovskú perspektívu.

Čo robila KSS posledný rok a pol?

KSS nie je politickou stranou, ktorá tu je len kvôli voľbám. Vyvíjame svoju činnosť nepretržite, vydávame noviny, organizujeme tlačové besedy, petičné akcie či demonštrácie na podporu práv pracujúcich. Rok a pol sme sa snažili využiť na to, aby sme boli v kontakte s občanmi a snažili sa ich v rámci našich možností presviedčať o správnosti našich programových východísk.

V roku 2010 ste dosiahli slabý volebný výsledok (0,83 percenta). V čom ste za rok a pol lepší?

Tento výsledok bol značne ovplyvnený médiami, ktoré vytvorili v spoločnosti dojem, že nemá význam voliť politické strany dosahujúce v účelových prieskumoch pod päť percent. Bola tiež vytvorená atmosféra strachu z nástupu pravice k moci a i z toho dôvodu mnoho našich voličov podporilo vo voľbách Smer-SD. Teraz je situácia iná a myslíme si, že za rok a pol ľudia viaceré veci pochopili. Verím v zdravý úsudok občanov, preto ideme do volieb s istou nádejou na úspech. Tieto voľby vnímame ako šancu na reparát.

Do volieb ide KSS spolu s Jánom Ľuptákom zo ZRS, zástupcom Robotníckej strany ROSA či niekdajším kandidátom KSS na prezidenta Milanom Sidorom. Cítite, že to môže pomôcť?

Chceli sme našim ľavicovým voličom poslať isté posolstvo, že KSS zintegrovala mimoparlamentnú ľavicu a ponúka iné ľavicové východiská ako Smer-SD. KSS sa rozhodla ísť do volieb s otvorenou kandidátkou a dali sme značný priestor aj najmladšej generácii.

Nízke preferencie dosahujete aj v prieskumoch. Nie je to pre vás signál, že voliči už komunistov v parlamente jednoducho nechcú?

Sme presvedčení, že tieto preferencie nie sú odrazom skutočných nálad a názorov spoluobčanov, ale ide o snahu manipulovať verejnú mienku. KSS pôsobí pod vplyvom mediálnej blokády a silným vplyvom primitívneho antikomunizmu, čo má taktiež svoj vplyv. Preferencie KSS skáču od 0,8 do 2,6 percenta, dosť to kolíše. Necháme to na voličoch, my sme trpezliví.

KSS sa zatiaľ dostala do NR SR jediný raz, a to vo volebnom období 2002-2006. Prečo si myslíte, že sa to môže teraz zlomiť?

Situácia je odlišná. Za posledné roky sme boli svedkami, že neoliberálne, ale aj sociálno-demokratické modely nenašli riešenia celospoločenských problémov. KSS je jedinou stranou, ktorá prináša skutočnú zmenu a toto ľudia určite postupne pochopia.

Trúfate si odhadnúť svoj výsledok?

Budeme sa usilovať o to, aby bol čo najlepší, ale teraz, pod vplyvom kauzy Gorila je politická situácia tak zamotaná, že si výsledok KSS, ale ani iných strán, netrúfnem odhadnúť.

Po posledných voľbách ste spolu s vedením strany podali demisiu, ale ústredný výbor ju neprijal. Čo bude pre vás dobrý volebný výsledok?

Posledný volebný výsledok bol pre nás naozaj veľkým prekvapením a sklamaním. Prirodzene, že dobrým volebným je získanie päť a viac percent, a teda pôsobenie v NR SR. Úprimne však povedané, každý volebný výsledok nad tri percentá by sme vnímali aspoň ako morálny úspech.

Avizovali ste, že sa obrátite na európske inštitúcie, lebo vaša strana je diskriminovaná zo strany médií. Urobili ste to?

V nasledujúcich dňoch mienime túto vec uzavrieť a listom sa obrátime na európske inštitúcie. My nežiadame nič iné, len objektívne informovanie slovenskej verejnosti a rovnosť šancí pre všetky politické strany.

Stále ste presvedčení, že KSS je jediná skutočne ľavicová strana na Slovensku?

Skúsenosti posledných piatich rokov nám jasne potvrdzujú, že je tomu tak. Že KSS je jediná strana, ktorá má reálny ľavicový program na riešenie problémov spoločnosti.

Na stránke máte vyhlásenie, že tak, ako neexistuje kolektívna vina, neexistujú ani zločiny komunizmu. Tvrdíte, že ak došlo k spáchaniu trestných činov, spáchali ich jednotlivci. Podľa rovnakej logiky neexistujú ani zločiny fašizmu...

Nie. Odmietame akékoľvek zrovnávanie fašizmu s komunizmom. Samotný fašizmus je ideológia, ktorá je založená na neznášanlivosti, hlása používanie sily proti inému svetonázoru. Toto komunisti nikdy nehlásali, komunistická ideológia je postavená na humanistických hodnotách. Je pravda, že je tu istá skúsenosť so socializmom v 20. storočí, kedy sa mnohé komunistické strany vo svojich krajinách dopustili chýb, omylov ale aj tragédií. Naša strana sa hlási ku všetkým pozitívnym hodnotám, ktoré boli v Československu vytvorené po roku 1945, na druhej strane jasne odmietame deformácie bývalého režimu.

Takže ak hovoríme o prenasledovaní ľudí, či ich umiestňovaní do gulagov, vy to nevnímate ako štátnu politiku, ale ako rozhodnutie jednotlivca?

Hovoríme o tom, že to neboli chyby vyplývajúce z komunistickej ideológie. Vnímame to ako chyby, ktorých sa daní predstavitelia komunistických strán dopustili v istom historickom období. Komunistická filozofia vo svojej podstate nehlása neznášanlivosť a už v žiadnom prípade násilie. Celé obdobie je však nevyhnutné vnímať v kontexte svojej doby poznačenej studenou vojnou a zápasom jednotlivých spravodajských služieb.

Na Slovensku je už popieranie zločinov komunizmu trestné. Polícia sa vás na vaše myšlienky nepýtala?

Pravda je taká, že o začatí vyšetrovania sme sa dozvedeli z médií, rovnako tak sme sa dozvedeli aj o ukončení vyšetrovania, lebo bolo bezpredmetné. Nás o tom nikto neupovedomil ani nevyšetroval.

Keď sa povie komunistická strana, tak najmä v mladých ľuďoch to evokuje skôr negatívnu emóciu, bývalý režim, neslobodu. Skúste im vysvetliť, v čom ste iní ako vaši predchodcovia.

Kto chce pravdu hľadať, tak ju nájde. Dnešná KSS vznikla v roku 1992 a vo svojej programovej orientácii nadväzuje na myšlienkové dedičstvo marxizmu a taktiež na skúsenosť socializmu minulého storočia. Rozdiel medzi nami a našimi predchodcami je predovšetkým v našej historickej skúsenosti a v snahe kriticky hodnotiť obdobie minulého socializmu a v snahe poučiť sa. KSS sa dnes usiluje hľadať nové formy demokratického, pluralitného a sociálno-spravodlivého usporiadania pomerov, socializmu pre 21. storočie.

Avizovali ste zriadenie komisie, ktorá by sa zaoberala krokmi komunistickej vlády na Slovensku v rokoch 1945 až 1989. Povedali ste, že toto obdobie prinieslo viacero neúspechov, udiali sa viaceré chyby a deformácie toho systému a chceli ste ich reálne a kriticky pomenovať. Funguje už komisia?

Začala už pracovať na analýze tohto obdobia, zatiaľ je to vo fáze zhromažďovania podkladov. Spolupracujeme aj s Komunistickou stranou Čiech a Moravy. Mali by sme to byť práve my komunisti, ktorí by mali pomenovať chyby, nedostatky a omyly. Nie je to alibizmus, ale chceme ich hodnotiť objektívne v rámci tej doby, ktorá bola a poučiť sa z vlastnej histórie.

Znamená to, že neuznávate súčasný výklad dejín? Nie ste si už teraz vedomí vážnych prešľapov?

Dejiny píšu predovšetkým víťazi. Tým chcem povedať, že súčasný výklad dejín je opäť účelový a tendenčný. Nebojím sa povedať, že na objednávku vládnucich vrstiev sú dejiny 20. storočia výrazne deformované a prekrúcané. Nie je pravda, že éra socializmu je čierna diera, že to bolo obdobie útlaku a neslobody. Rovnako tak nie je pravda, že komunisti boli krvilačné šelmy, ktoré zabíjali ľudí preto, že nosili okuliare a jedli malé deti. Aj takéto hodnotenia možno vnímať. Boli samozrejme aj mnohé nezmyselné chyby a prešľapy, ktoré nezakrývame a nepopierame.

Kto sedí vo vašej komisii?

Sú to väčšinou členovia našej strany, ktorí sa venovali histórii či politológii, ale aj vysokoškolskí učitelia a vedeckí pracovníci, ktorých pre ich dobro nebudem menovať.

Podľa vás sú niektoré kroky predchádzajúceho režimu vnímané negatívne, pretože sú vytrhnuté z kontextu doby a bývalý režim zanechal aj mnoho pozitívnych veci v našej spoločnosti. Ktoré?

Je ich množstvo. Aj mnohí kritici toho obdobia uznávajú, že Slovensko ako súčasť Československa po roku 1945 zažilo obrovský progres. Jednak je to výstavba priemyselnej štruktúry, poľnohospodárstvo bolo na vysokej úrovni, čo obdivoval aj západ. Československá republika bola plne potravinovo sebestačná a občania v porovnaní s dneškom konzumovali hodnotné potraviny. Dnes nech mi je odpustené konzumujeme \"hnoj\" dovezený zo západu. Samozrejmosťou bolo silné sociálne zabezpečenie, bezplatné zdravotníctvo a školstvo. Občan to pociťoval v každodennom živote.

Svoj program ste nazvali \"Program komunistov na záchranu Slovenska\". Dokáže Slovensko zachrániť práve KSS?

Snažili sme sa načrtnúť priority, ktoré by mali viesť k stabilizácii a zlepšeniu situácie. My ako jediná strana hovoríme o systémových zmenách, ktoré vidíme v demokratizácii ekonomického systému. Dnes štát nemá peniaze na nič. Štát, ktorý má garantovať základné práva, nemá prostriedky. Zbavil sa podnikov a priemyslu, väčšina peňazí je odčerpávaná do zahraničia. Naším návodom je obnova štátneho národného sektora.

Teda znárodnenie.

Reprivatizácia. Prehodnotiť a prijať také zákony, ktoré budú postihovať tých, ktorí privatizovali v rozpore so záujmami spoločnosti. To je však len jedna z možností. Otvorene hovoríme o budovaní nových konkurencieschopných štátnych podnikov či zamestnaneckých akciových spoločností.

Štát považujete za dobrého vlastníka?

Kritériá fungovania štátneho podniku musia byť nastavené dobre. Štát je určite dobrým vlastníkom, lebo dokáže veľmi efektívne prerozdeľovať zdroje. Pravicoví politici tvrdia, že to tak nie je, ale videli sme napríklad pri štátnych teplárňach, kde ich manažment mal inštrukcie, aby hospodársky výsledok bol mizerný a vznikol tak dôvod na privatizáciu.

V programe máte vetu, že \"kapitalizmus predstavuje nehumánny a bezohľadný režim založený na vykorisťovaní, násilí, lúpeži, nespravodlivosti a morálnom úpadku, v ktorom je človek len nástrojom zisku. Preto ho chceme prekonať a v budúcnosti nastoliť socializmus\". KSS však má na kandidátke niekoľkých podnikateľov, teda vo vašom ponímaní vykorisťovateľov...

KSS nemá nič proti tomu, aby existovala súkromná forma podnikania, práve naopak. Myslíme si, že je potrebné, aby štát podporoval malých a stredných podnikateľov a sme za to, aby bol tento sektor zachovaný. No je nevyhnutné posilnenie štátneho sektora. Rozpor tu nevidíme.

Chcete tiež odstrániť \"zahraničnú ekonomickú okupáciu\". Uvedomujete si, že práve zahraniční investori sú u nás najväčší zamestnávatelia?

Najväčší zamestnávatelia? A za akú cenu?. Na Slovensku majú väčšinou daňové prázdniny a využívajú u nás kvalifikovanú a pre nich lacnú pracovnú silu. Treba si uvedomiť, že až 80 % ziskov z týchto podnikov odteká za hranice SR. Podľa nás takéto tvrdenia o nevyhnutnosti a potrebnosti zahraničných investorov sú krátkozraké a účelové. Bezohľadne cicajú zo Slovenska a z ľudí, čo sa dá. Zahraniční investori na Slovensku? Áno, ale v plnej miere platiť dane, a rešpektovať slovenské podmienky a legislatívu, ktorú treba nepochybne sprísniť.

KSS žiada vytvorenie silnej štátnej banky a štátnej poisťovne. Neobávate sa, že to môže dopadnúť ako za vlády Vladimíra Mečiara?

Toto je naozaj jeden z nevyhnutných krokov. Štátne banky môžu ekonomické prostredie vylepšovať aj tým, že vytvoria prijateľné úverové podmienky pre občanov. To isté platí aj pri poisťovni, ale nevylučujeme, aby v tejto etape vývoja existovali aj súkromné. Súčasné privátne banky majú nekresťansky nastavené latky a bezohľadne parazitujú na občanoch.

Bankovú daň teda podporujete.

Určite áno.

Žijeme v období rastúcej nezamestnanosti, poklesu reálnych miezd a neustáleho zadlžovania krajiny. Recepty na tieto problémy vo vašom programe nevidieť...

Omyl. Hovoríme stručne a jasne: Vytvoriť silný národný sektor ekonomiky, obnoviť poľnohospodársku výrobu, prehodnotiť privatizáciu s vyvodením dôsledkov, zrušiť rovnú daň a zaviesť systém progresívneho zdaňovania. V tomto sú riešenia všetkých hlavných problémov.

Do roku 2013 musíme skresať deficit pod tri percentá. Dokážete ľuďom povedať, že sa budú musieť uskromniť a že kríza sa musí dotknúť aj ich?

Niekedy je v prospech lepšej budúcnosti nevyhnutné pristúpiť aj k veľmi tvrdým opatreniam a tomu sa my ako komunisti nebránime. Vždy sa to však musí robiť v maximálne možnej únosnej miere pre občana.

Analytici sú presvedčení, že sa budú musieť zvyšovať dane...

Podľa nás bola chyba, keď Dzurindova vláda zaviedla rovnú daň. My sme za zavedenie progresívneho zdaňovania, nech tie vyššie príjmové kategórie odvádzajú viac, ako radoví zamestnanci.

Tu sa zhodujete so Smerom. Je vám táto strana programovo najbližšia?

Smer sa rétoricky hlási k ľavicovej politike a mne to veľakrát pripadalo tak, ako by kopírovali program KSS. Žiaľ, strana Smer, s ktorou sme sa najviac programovo stotožňovali, počas svojho štvorročného vládnutia nedokázala, že je naozaj ľavicovým subjektom, nepristúpili k naštartovaniu sociálneho štátu. Medzi nimi a pravicou sme nezaregistrovali významný rozdiel. Spoplatnili externé vysokoškolské štúdium, vysielali naše jednotky do Afganistanu a Iraku, to je v rozpore s ľavicovou politikou.

-Vy žiadate stiahnutie našich vojakov z misií a vystúpenie SR z NATO. Prečo takýto radikálny krok?

Opierame sa o skúsenosť uplynulých rokov. NATO dokazuje, že je len nástrojom svetového kapitálu na udržanie moci a na ovládanie ďalších krajín. Príklady intervencií v Juhoslávii, Iraku, Afganistane a nedávno v Líbyi to potvrdzujú. Umelo vykonštruovanú vojenskú agresiu voči Líbyi dokonca osobne považujem za prejav novodobého fašizmu. Dnes smerujú svoju agresívnu pozornosť voči slobodnej a suverénnej Sýrii. NATO vedené USA je podľa nás agresorom a nie mierotvorcom.

Kde má potom SR hľadať v prípade problémov spojenca?

Naivný je ten, kto si myslí, že NATO je naším spojencom a ochrancom. Skôr sme za štádium neutrality Slovenska a možnosti hľadania spolupráce v rámci OBSE.

S našou armádou?

Ani naša armáda ani armáda NATO nám nepomôže. Obávam sa skôr, že môžeme byť terčom snáh o podmanenie nášho územia.

Počítali by ste s pomocou Ruska?

Na toto neviem odpovedať, ale ja si myslím, že lepší je chudobný brat ako bohatý kamarát. Nezabúdajme taktiež na to, že sme Slovania.

-Za prednosť KSS označujete to, že nemáte ruky zviazané vďačnosťou sponzorom. Na druhej strane, nie je to tak, že keby sponzori boli ochotní, tak to privítate?

Toto vyhlásenie smeruje k aktuálnym udalostiam ako kauza Gorila, ktorá ukazuje prepojenie najsilnejších elít na politické špičky. KSS je tu dlhé desaťročia ako strana, ktorá sa snaží hľadať cesty v politike prospešné pre pracujúcich. Nepopriem, že ak by sa našiel seriózny sponzor, že by sme to neodmietali. Avšak za jeho priazeň by sme v žiadnom prípade nezapreli svoje programové vízie či ciele.

SR o rok oslávi 20. narodeniny a nečaká ju ľahké obdobie. Kde vidíte budúcnosť KSS vy?

Strana tohto typu má budúcnosť. V súčasnosti napriek preferenciám cítime, že o nás stále viac prejavuje záujem mladšia a stredná generácia. KSS má miesto na slovenskej politickej scéne aj v budúcnosti. Jej myšlienkový potenciál má obrovskú perspektívu.
 

Vyberte región